RAKAN PEJUANG

12 January 2011

JOM BAKAR BUKU INTERLOK BERAMAI-RAMAI! KATA....

Interlok Suitable Novel For Literature, Says Patriotism Studies Institute
MELAKA, Jan 12 (Bernama) -- Interlok is a suitable novel for use as a textbook for the literature component of the Bahasa Malaysia subject in Form Five because it is based on historical facts, according to the Malaysian Institute of Historical and Patriotism Studies.

Its general manager, Datuk Aziz Ujang, said those who objected to the use of the novel as a literature book should first read, understand and appreciate it first because he felt that it portrayed in reality the harmonious relations in this multiracial country.

"I believe they have not read, understood and appreciated the novel. It relates historical facts, the real thing. Do we want to deny the truth?

"I feel the writer wanted to portray how the spirit of patriotism emerged, the identity of the Chinese, Indians and Malays as they united in the struggle to seek independence of our country," he said of the novel written by national laureate Datuk Abdullah Hussain depicting the integration of the Malays, Chinese and Indians from the early 1900s to the independent of then Malaya.


DEMIKIANLAH BICARA DATUK AZIZ UJANG SEORANG YANG PAKAR DALAM BIDANG SEJARAH . ANAK SUFI JUGA SANGAT YAKIN BAHAWA YANG BAKAR BUKU INTERLOK INI ADALAH MEREKA YANG TIDAK PERNAH MEMBACA PUN BUKU TERSEBUT. 


BEGITULAH PEMBANGKANG YANG CUBA MENUKAR SEJARAH NEGARA. YANG BENAR DIKATAKAN PALSU DAN YANG PALSU DAN BOHONG SELALU DICANAI MENJADI YANG BENAR! YANG MENYEDIHKAN ADALAH KEHADIRAN DR. SITI MARIAH MAHMUD YB KOTA RAJA YANG TURUT SAMA MEMBERI SOKONGAN KEPADA GEROMBOLAN ITU. MALAHAN SITI TURUT MENYATAKAN BAHAWA BUKU TERSEBUT PERLU DITARIK DARIPADA MENJADI BUKU TEKS PERSEKOLAHAN KERANA IA MENGGURIS PERASAAN MASYARAKAT INDIA!


HASILNYA ADALAH PENDEDAHAN OLEH LAKSAMANA BENTAN YANG MENDEDAHKAN TERDAPAT SEBUAH SEKOLAH DI BANGSAR (DAERAH JAJAHAN NURUL IZZAH) TELAH MENGAMBIL TINDAKAN TIDAK MENGEDARKAN BUKU TERSEBUT KEPADA PELAJAR SEDANGKAN IA DALAM SIMPANAN STOR BUKU TEKS SEKOLAH. MEREKA RASA TAKUT PADA PAKATAN HARAM YANG SUKA MENYUSAHKAN HIDUP RAKYAT SEHINGGA MEMPOLITIKKAN BUKU SASTERAWAN NEGARA INI. 


BENARLAH KATA LAKSAMANA BENTAN, MUNGKIN BUKU INI AKAN DIBAKAR SEKALI LAGI. KALI INI BUKAN OLEH PENYOKONG HINDRAF YANG MALAS MEMBACA TAPI RAJIN MENDENGAR DAN MUDAH DIHASUT TETAPI OLEH BANGSA MELAYU SENDIRI YANG TERDIRI DARIPADA PARA GURU YANG KECUT DAN TAKUT PADA PEMBERONTAKAN PAKATAN HARAM DI SEKOLAH NANTI JIKA BUKU INI DIEDARKAN. 


CUKUP-CUKUPLAH MELUTUT! UNTUK APA RASA TAKUT JIKA KITA DIPIHAK YANG BENAR. INTERLOK HANYALAH KARYA SASTERA YANG PENUH DENGAN SEJARAH. ADAKAH KAUM INDIA ATAU KAUM CHINA INGIN MENAFIKANNYA? SEJARAH TELAH MELIHAT KITA HIDUP BERSATU SELAMA PULUHAN TAHUN SEHINGGA AKHIR-AKHIR INI DAP TELAH DIBERI NAFAS BARU OLEH PKR DAN PAS UNTUK MENGARUK DAN MEMBUNUH PERASAAN KITA ORANG MELAYU ISLAM DI TANAH TERCINTA INI. MALAHAN MEREKA TURUT MENDERA EMOSI PENDUDUK BUKAN BUMIPUTERA DI SINI MELALUI TINDAKAN DAN UCAPAN YANG BERBAUR KEBENCIAN TERHADAP UMNO DAN ORANG MELAYU!

No comments: