RAKAN PEJUANG

19 April 2011

PERSOALAN UNTUK ORANG CHINA FIKIRKAN

SALAM...
NEGARA KITA INI TERDIRI DARIPADA PELBAGAI KAUM. OLEH ITU MENJAGA PERPADUAN KAUM ITU SANGAT PENTING AGAR TIDAK WUJUD PERTELINGKAHAN ANTARA ORANG MELAYU DENGAN ORANG CHINA, ORANG CHINA DENGAN ORANG INDIA ATAU ORANG INDIA DENGAN ORANG MELAYU. SETELAH SEKIAN LAMA NEGARA INI HIDUP DALAM HARMONI DAN KERJASAMA ERAT ANTARA KAUM KINI TELAH NAMPAK BIBIT-BIBIT SERPIHAN DI HATI KAUM-KAUM INI TERHADAP KAUM YANG LAIN.

DULU SEMASA KIT SIANG MASIH MUDA, SETELAH KIT SIANG BERJAYA DITUMPASKAN KERANA MEMBAWA HASUTAN DAN KEBENCIAN ANTARA KAUM SELEPAS PERISTIWA BERDARAH 1969, DULU SEMASA GUAN ENG BELUM POPULAR, DULU SEMASA ANWAR IBRAHIM BELUM KELUAR DARI PENJARA SUNGAI BULUH, DULU SEMASA PAS MASIH KUKUH DENGAN PERJUANGAN ISLAM DAN MASIH BELUM BERNIKAH BATIN DENGAN DAP DAN PKR, HIDUP KITA DI MALAYSIA NI SANGAT AMAN. WALAU ADA KONFLIK, NAMUN IA DAPAT DITANGANI DENGAN BAIK TANPA PERLU ADA PERTELINGKAHAN YANG MELIBATKAN ISU PERKAUMAN DAN HASUTAN.


DI KALA ITU, KAUM CHINA TETAP BERJAYA DALAM BIDANG PERNIAGAAN, DI KALA ITU, ANAK-ANAK CHINA TIDAK PERNAH DINAFIKAN PELUANG UNTUK MENDAPAT PENDIDIKAN MALAHAN KERAJAAN BEGITU BERTOLAK ANSUR DENGAN PENDIDIKAN PERSENDIRIAN SEKOLAH CHINA YANG BANYAK DI NEGARA INI. PERTUBUHAN PENDIDIKAN SEKOLAH CHINA SANGAT KUAT TANPA SEBARANG GANGGUAN DARIPADA KAUM BUMIPUTERA. DI KALA ITU JUGA, KERAJAAN TIDAK PERNAH MELUPAKAN ORANG CHINA YANG HIDUP MEREMPAT. MEREKA TETAP DIBERIKAN BANTUAN OLEH KEBAJIKAN MASYARAKAT. TIDAK ADA PRASANGKA DAN PREJUDIS YANG AMAT MENDALAM TERHADAP KAUM CHINA. KAUM CHINA TELAH BERJAYA MENDAPATKAN KUASA EKONOMI DI NEGARA YANG DULUNYA DIPUNYAI OLEH ORANG MELAYU.


ORANG MELAYU HANYA ADA KUASA. ORANG MELAYU BANYAK BERTOLAK ANSUR. TAPI RUPA-RUPANYA, SETELAH ORANG CHINA HIDUP SENANG LENANG DENGAN MENGUASAI EKONOMI ORANG MELAYU, ORANG CHINA MULA LUPA! LUPA PADA JASA ORANG MELAYU YANG BANYAK MEMBERI DAN KURANG MENERIMA! LUPA PADA JANJI PERPADUAN ANTARA TUN TAN CHENG LOCK DENGAN TUANKU ABDUL RAHMAN. MEREKA LUPA, SATU KETIKA DULU, MELAYU LAH YANG BANYAK MEMBANTU MEREKA.


KINI AKIBAT KERAKUSAN NAFSU UNTUK BERKUASA, KERANA SIFAT TAMAK DAN SIFAT MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI, MAKA ADA ORANG CHINA YANG TERMAKAN HASUTAN DAP. DAP YANG DULU PERNAH MEMBAKAR API KEBENCIAN ANTARA KAUM, DAP YANG DULU PERNAH MENIUP API KEMARAHAN ANTARA KAUM CHINA DAN MELAYU, DAP YANG KINI DIGAHKAN OLEH GUAN ENG YANG PENIPU, SOMBONG, BERCAKAP BESAR DAN RASIS MELAMPAU. GUAN ENG SEORANG ANAK MUDA YANG BERJAYA MENJAWAT JAWATAN KETUA MENTERI PULAU PINANG HANYA KERANA KUASA AYAHNYA KIT SIANG. JIKA DIA BUKAN ANAK KIT SIANG, DIA MUNGKIN MANUSIA MEREMPAT DAN TIDAK DIPANDANG SESIAPA PUN!


PERSOALANNYA: 

1)   ADAKAH ORANG CHINA YAKIN BAHAWA DENGAN ISU PERKAUMAN YANG DIMAINKAN OLEH GUAN ENG INI BERJAYA MENJADIKAN MEREKA TUAN KEPADA NEGARA INI ATAU MEREKA SEBENARNYA HAMBA KEPADA MATLAMAT GUAN ENG DAN DAP UNTUK MENDAPAT KUASA?

2)   ADAKAH ORANG CHINA MERASAKAN BAHAWA MEREKA SUDAH CUKUP KEBAL DAN KUAT UNTUK BERDEPAN DENGAN PEJUANG MELAYU YANG TIDAK AKAN BERHENTI DARIPADA MENYERAH KALAH DAN MENYERAHKAN KUASA NEGARA INI HATTA DENGAN BERMANDI DARAH SEKALIPUN?

3)   SEJAUH MANAKAH ORANG CHINA MAMPU UNTUK MENGIKUT RASIS GUAN ENG DAN DAP SEHINGGA MEREKA DIANGGAP OLEH MUSUH OLEH KAWAN, DAN JIRAN MEREKA YANG TERDIRI DARIPADA BANGSA MELAYU?


4)    ADAKAH ORANG CHIN BERASA SELAMAT BILA WUJUD PERSENGKETAAN DENGAN BANGSA MELAYU DAN KAUM BUMIPUTERA DI NEGARA INI APABILA API PERKAUMAN INI TERUS-TERUS DIMAINKAN OLEH GUAN ENG DAN DAP?

5)  SEJAUH MANAKAH PERSEDIAAN ORANG CHINA UNTUK BERHADAPAN DENGAN PERJUANGAN ORANG MELAYU YANG KIAN BERSATU UNTUK MEMPERTAHANKAN AGAMA DAN NEGARA INI DARI API PERKAUMAN YANG DIMAINKAN OLEH PARTI DAP?

6)   ADAKAH ORANG CHINA LUPA BAHAWA NAFAS MELAYU MASIH KUAT BERDENGUS DAN JANTUNG MELAYU MASIH KUAT BERDEGUP UNTUK MEMPERTAHANKAN MARUAH NEGARA INI?

WAHAI ORANG CHINA DI BUMI MALAYSIA INI, BUAT LAH PILIHAN:
ADAKAH MAHU TERUS BERSAMA GUAN ENG DAN KIT SIANG UNTUK MENJADIKAN NEGARA INI SEBUAH NEGARA REPUBLIK YANG MERUPAKAN SEBUAH MIMPI YANG TIDAK AKAN MENJADI KENYATAAN?  

ATAU MEMILIH UNTUK KEMBALI KE LANDASAN PERPADUAN NEGARA INI MENERUSKAN DASAR PERLEMBAGAAN NEGARA YANG TELAH 53 TAHUN DIBINA DENGAN MARUAH, KEBIJAKSANAAN DAN KEHARMONIAN!


INGAT, MELAYU TIDAK PERNAH GENTAR!

4 comments:

Anonymous said...

selagi nafas dikandung badan tidak akan aku lepaskan seinci bumi melayu ini kepada mereka,, biar hancur tulang belulang,, namun berundur tidak sekali,, daka daki ku daki jua,,,akan ku tunggu panggilan syahid ini,, InsyAllah,,,

kita tidak mencari suluh,
suluh datang diberi api,
kita tidak mencari musuh,
musuh datang kita nanti,

salam...

Rimau

tanah air ku said...

sanggupkah orang2 cina mempertaruhkan kekayaan ekonomi mereka??sanggupkah mereka mengambil risiko terjejasnya perniagaan dan kemakmuran mereka???
wahai orang2 cina...tanpa kuasa beli orang2 melayu perniagaan kamu xkan maju..kerana majoriti dinegara ini adalah melayu sebagai pengguna..
lu orang fikirla sendiri...

Anonymous said...

Bro, beri peluang orang Cina jadi PM. Aku Melayu yang sangat lemas dengan Melayu sekarang, terutama Pas yang ditunggang DAP dan Syeikh Al Anwar Al...

Aku juga lemas kerana yang menjadikan Cina kaya ialah penjawat awam Melayu yang banyak sangat makan rasuah...polis, kastam, imegeresen...Mereka terima RM100, tauke samseng buat untung RM10 juta kerana tak perlu bayar apa-apa kepada kerajaan.

Parti-parti Melayu semua tak guna...UMNO bolot projek...PKR parti Syeikh Anwar Al...Pas parti HamPas yang perjuangan Islamnya lebih teruk daripada MIC.

Sekarang kitab Bible dibenarkan dalam Bahasa Melayu. Pas sokong, PKR sokong kuat dan UMNO terhegeh-hegeh terpaksa luluskan.

Fikir-fikir punya fikir, lebih baik sokong DAP. Cina jadi PM lagi baik kot?

Anonymous said...

Melayu sifatnya Penyabar..sabar kami 3x saje...Peristiwa 13 Mei 69 masih dlm ingatan ku...2 tgn ku bersama 10 jari ku menjadi saksi ..penampor ku..ingat kedua tgn ku dah lama berehat... kali ini bukan penampor tp...usia dah pun meningkat tp darah ku juga mengalir kuat....YA ALLAH SELAMAT BUMI KU INI DGN KALIMAH MU YA ALLAH LA ILLAHAILLAH...MUHAMADURASULLULAH....