RAKAN PEJUANG

07 December 2010

SELANGOR AKAN MENGALAMI KRISIS AIR - ADAKAH RAKYAT TAHU ITU?

 JUMAAT LALU RAMAI RAKYAT SELANGOR TELAH SAMA-SAMA BERDEMONSTRASI DAN BERHIMPUN UNTUK MENDESAK HAK AIR DIPULANGKAN KEPADA NEGERI SELANGOR DI BAWAH PIMPINAN PKR.

KERAJAAN NEGERI SANGAT PANDAI BERMAIN KATA-KATA KONONNYA UNTUK MENJADI JAGUH RAKYAT MEMPERTAHANKAN HAK RAKYAT. SEBENARNYA TINDAKAN MEREKA INI BOLEH MEMBAWA PETAKA KEPADA RAKYAT. PEMIMPIN NEGARA TELAH MENGINGATKAN RAKYAT BAHAWA ISU AIR BUKAN ISU NEGERI TETAPI ISU INI ADALAH ISU NASIONAL. JIKA TIDAK DIURUSKAN DENGAN BAIK DAN BERKESAN, IA AKAN MEMBAWA KEPADA KRISIS AIR PADA MASA AKAN DATANG. CUBALAH KITA BUKA FIKIRAN KITA UNTUK BERFIKIRAN LEBIH POSITIF.  APA YANG KERAJAAN BUAT, BUKAN UNTUK MEMUSNAHKAN KITA. BANYAK YANG KERAJAAN DAH BERI TAPI KITA MASIH TIDAK PUAS HATI. 

KITA LEBIH SUKA MEMENUHI HATI KITA DENGAN KATA-KATA DUSTA DAN TIPU DAYA MEREKA YANG INGIN BERKUASA. BANYAK DAH PENIPUAN DILAKUKAN MEREKA TAPI KITA MASIH JUGA NAK MENYOKONG. BANYAK YANG KERAJAAN DAH BERI PADA KITA TAPI KITA MASIH JUGA NAK MENENTANG. CUBA BACA BLOG  UNSPINNERS INI. KAITKAN DENGAN APA YANG ANAK SUFI KATAKAN PADA PENULISAN YANG LALU.

KEZALIMAN PKR TERHADAP RAKYAT SELANGOR SEBENARNYA BERLAKU SECARA HALUS TANPA DISEDARI RAKYAT. KAJIAN MENUNJUKKAN NEGERI SELANGOR AKAN MENGALAMI KRISIS AIR PADA 2014, TETAPI KERAJAAN NEGERI TIDAK BERBUAT APA-APA UNTUK MENYELESAIKAN MASALAH INI. MALAHAN TINDAKAN KERAJAAN NEGERI MEMBERI AIR PERCUMA 20ml3 AIR MEMBAWA KEPADA PEMBAZIRAN AIR OLEH RAKYAT YANG MERASAKAN IA ADALAH PERCUMA TETAPI SEBENARNYA IA ADALAH DUIT RAKYAT YANG DIBAZIRKAN. 

WALAUPUN DIBERI AIR PERCUMA, TETAPI HAD YANG DIBENARKAN HANYALAH BAGI BIL DI BAWAH RM10 SAHAJA. JIKA BAYARAN AIR LEBIH DARIPADA HAD TERSEBUT, MAKA RAKYAT DIKECUALIKAN DARIPADA AIR PERCUMA TERSEBUT. JUSTERU, ADA RAKYAT YANG TIDAK DAPAT PUN AIR PERCUMA INI. HANYA DENGAN PEMBERIAN RM10 SEBULAN INI LAH YANG DICANANG OLEH PKR SEBAGAI PEMBELA RAKYAT LEBIH BAIK DARIPADA KERAJAAN PUSAT. SEDANGKAN BAJET YANG DIKELUARKAN OLEH KERAJAAN PUSAT UNTUK RAKYAT, BERIBU KALI GANDA DARIPADA ITU. 

ADAKAH KITA NAK MENAFIKAN JUGA JASA KERAJAAN INI?

No comments: