RAKAN PEJUANG

04 December 2010

KETUANAN MELAYU LAGI....

Iktikad ‘Ketuanan Melayu’ Menyanggahi Islam

Disiarkan pada Dec 03, 2010 dalam kategori Kenyataan & Penjelasan |
IKTIKAD ‘KETUANAN MELAYU’ MENYANGGAHI ISLAM

APA YANG DIPERKATAKAN OLEH DR. MAZA INI MEMANG BENAR. INI BERMAKNA JIKA SESEORANG HAMBA ALLAH YANG BERIKTIKAD DALAM HATINYA BAHAWA KERANA AKU INI MELAYU MAKA AKU INI LEBIH MULIA DARIPADA BANGSA-BANGSA YANG LAIN, MAKA IA SALAH DAN BERDOSA DI SISI ALLAH.  SEBAGAIMANA DI UNGKAP OLEH DR. MAZA DALAM BLOGNYA

Jika seseorang menganggap dirinya lebih mulia disebabkan faktor keturunan atau bangsanya semata, atau orang lain lebih rendah dari dirinya kerana tidak berbangsa sepertinya, maka itu adalah iktikad yang salah dan menyanggahi ajaran Islam. Jika itu berlaku, ia boleh menyamai dakwaan Yahudi bahawa mereka ‘bangsa terpilih’ (chosen race). Kebanggaan yang seperti ini ditolak oleh Islam.

NAMUN DALAM KONTEKS KETUANAN MELAYU YANG KITA ANGKAT SEKARANG INI BUKAN BERMAKNA KAMI ORANG MELAYU INI CUBA MENUNJUKKAN KEPADA ORANG BUKAN MELAYU ATAU SELURUH DUNIA BAHAWA KAMI INI ADALAH BANGSA YANG LEBIH MULIA BERBANDING DENGAN BANGSA YANG LAIN, TETAPI IA MERUJUK KEPADA HAK KAUM BUMIPUTERA YANG PERLU DIPERTAHANKAN MEMANDANGKAN NEGARA INI DIAMANAHKAN ALLAH KEPADA KAMI ORANG MELAYU UNTUK MENJAGANYA AGAR AGAMA ISLAM DI NEGARA INI YANG MENJADI AGAMA RASMI TERUS DIPERTAHANKAN DAN TERUS BERKEMBANG DI BAWAH PENTADBIRAN KERAJAAN YANG DITERTAKLUK SECARA TERUS DI BAWAH NAUNGAN YDP AGONG.

1 comment:

Ular Menyusur Akar said...

Dr Maza saja buat-buat tak tahu. Nak beri pandangan yang berbeza konon. Ini bukan cerita baru. Kalau masih tidak tahu, memang di antara cendiakiawan yang dunggu.

agbr47: Tidak semua orang nampak pandai itu pandai.