RAKAN PEJUANG

09 March 2011

TS HARUSSANI, TOLONGLAH JANGAN BERDEBAT DENGAN NIK AZIZ!

SALAM...

HARAKAH DAILY HARI INI MENYIARKAN PENULISAN MENGENAI NIK AZIZ YANG MOHON PENJELASAN TS HARUSSANI BERKENAAN DENGAN UNDI PAS MASUK SYURGA YANG DISIARKAN OLEH MINGGUAN MALAYSIA TEMPOH HARI.

NAMPAKNYA NIK AZIZ BENAR2 MEMPERLIHATKAN KEBONGKAKANNYA. SEMAKIN NYANYUK, SEMAKIN TUA, SEMAKIN DAH HAMPIR KE KUBUR, SEMAKIN MENYERLAH KEEGOAN NIK AZIZ DAN SEMAKIN NAMPAK BEGITU JELAS MENTALITINYA YANG TIDAK LAIN HANYA BERCAKAP TENTANG POLITIK TANPA MEMPERLUASKAN DALAM SKOP HUKUM ISLAM SECARA TOTAL. 

NIK AZIZ BAGAIKAN TIDAK BOLEH LANGSUNG MENERIMA TEGURAN DAN TIDAK MAHU LANGSUNG BERMUHASABAH DIRI JIKA ADA ULAMA YANG MENGKRITIKNYA. APA SAHAJA DIKAITKAN DENGAN POLITIK. APAKAH NIK AZIZ SUDAH MERASAKAN DIRINYA MAKSUM? ADAKAH DIA MERASAKAN DIA TIDAK PERNAH MELAKUKAN KESILAPAN SEHINGGA TIDAK BOLEH DITEGUR SEBEGITU? 

KINI NIK AZIZ SEOLAH-OLAH MENGAJAK TS HARUSSANI UNTUK BERDEBAT DI MEDIA YANG TERBUKA. WALAUPUN KEDUA-DUA INSAN INI ADALAH ORANG YANG TINGGI ILMU AGAMANYA, DAN ANAK SUFI SEDAR JIKA DIBANDINGKAN DENGAN ILMU MEREKA, ILMU ANAK SUFI HANYALAH SEBUTIR PASIR DI LAUTAN, NAMUN SEBAGAI UMAT ISLAM, ADALAH WAJAR KITA INGAT MENGINGATI ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA DIRI KITA INI TIDAK LARI DARI MELAKUKAN KESILAPAN DAN BERSIFAT NISYAN (PELUPA) SEBAGAIMANA SURAH AL-ASR. ANAK SUFI MERAYU PADA TS HARUSSANI JANGANLAH DILAYAN KARENAH NIK AZIZ INI. JIKA DILAYAN, IA BOLEH MEMBAWA PERDEBATAN YANG AKHIRNYA AKAN SEMAKIN MENGELIRUKAN UMAT ISLAM. NABI MUHAMMAD (S.A.W) PERNAH BERSABDA:

“Tidaklah sesat suatu kaum setelah mendapatkan hidayah untuk mereka, melainkan karena terlalu banyak berdebat.” (HR Ahmad dan Tirmidzi) dan dalam hadis lain disebutkan sabda Nabi Muhammad SAW: “Aku jamin rumah di dasar syurga bagi yang menghindari berdebat sekalipun ia benar, dan aku jamin rumah di tengah syurga bagi yang menghindari dusta walaupun dalam bercanda, dan aku jamin rumah di puncak syurga bagi yang baik akhlaqnya.” (HR Abu Daud)

ANAK SUFI BIMBANG DAN SANGAT BIMBANG, PERDEBATAN INI AKAN MEMBAWA ANAK-ANAK MUDA KITA SEMAKIN JAUH DARI AGAMA. SEWAJARNYA ULAMA PERLU BERSAMA UNTUK MENCAPAI KATA SEPAKAT MEMBANTU PENTADBIRAN NEGARA MENCARI JALAN BAGAIMANA UNTUK MENYELAMATKAN AQIDAH UMAT ISLAM DAN MEMPERKUKUHKAN ISLAM BUKAN UNTUK MEROSAKKAN NILAI AGAMA YANG ADA. 

BERMUZAKARAHLAH WAHAI ULAMA! SEPAKATLAH! BERSATULAH! KITA INI SEMAKIN BERPECAH! JANGAN SAMPAI KEMURKAAN ALLAH MENYEBABKAN SELURUH BUMI KITA INI MENDAPAT BALA BENCANA. JIKA ADA YANG SALAH TOLONG BETULKAN TANPA PERLU KITA MENGIRA KAU MASUK NERAKA AKU MASUK SYURGA, TANPA MENGIRA KAU SESAT AKU DI JALAN LURUS, TANPA KITA MENGIRA AMALAN AKU BERAT, AMALAN KAU RINGAN! KITA BOLEH NASIHAT MENASIHATI TAPI KITA JANGAN BUAT KERJA ALLAH. BUKAN HAQ KITA MENILAI PAHALA DAN DOSA SESEORANG. BUKAN HAQ KITA MENENTUKAN MATINYA SEORANG ITU SECARA HUSNUL KHOTIMAH ATAU BISUIL KHATIMAH! INI SEMUA KERJA ALLAH. TUGAS KITA ADALAH NASIHAT MENASIHATI DAN MEMBETULKAN APA YANG TIDAK BETUL SECARA MUZAKARAH DAN BERHEMAH BUKAN DENGAN CARA MAKI HAMUN DAN KAFIR MENGKAFIRKAN SESAMA SENDIRI, MELETAKKAN HUKUM SESUKA HATI DAN MELAKNAT UMAT YANG NABI SENDIRI TAKUT UNTUK MELAKUKANNYA HATTA PADA ORANG KAFIR SEKALIPUN!

ANAK SUFI SERENDAH DIRI MERAYU PADA TS HARUSSANI, BIARLAH NIK AZIZ MENEGAKKAN BENANG YANG BASAH. TERUSKANLAH MEMBERI PANDANGAN UNTUK MENYATUKAN UMAT TANPA TAKUT PADA TEKANAN PENGANUT PAS ATAU TEKANAN MANA-MANA PIHAK. KAMI KETANDUSAN ULAMA DAN USTAZ YANG BENAR-BENAR IKHLAS BERJUANG UNTUK AGAMA BUKAN SEKADAR BERPOLITIK DENGAN MEMPERGUNAKAN AGAMA DAN DALAM MASA YANG SAMA MEMBENARKAN DIRI DIPERKUDAKAN OLEH ORANG KAFIR. SESUNGGUHNYA ALLAH BERSAMA ORANG YANG BENAR!

1 comment:

vulcan933 said...

nik ajis ulama terompah,tua keripot, cuma org bodoh yg hormat dia.