RAKAN PEJUANG

10 March 2011

ORANG SELANGOR MACAM TAK KISAH JE....

 SALAM...SATU PERSATU MAINAN POLITIK DAPPIG CELAKA INI MEMPERLIHATKAN HAK BUMIPUTERA DICABULI. MEREKA INI ADALAH MUSUH KITA YANG MEMBERI SEDIKIT MENGAUT BERGANDA! TAPI PAS TAK NAMPAK (ATAU SENGAJA MEMBUTAKAN MATA) APATAH LAGI LAH PKR YANG TELAH DIPEGANG TENGKUKNYA OLEH DAPPIG CELAKA. BACALAH KENYATAAN DARI AKHBAR YANG PALING DIPERCAYAI OLEH PEMBANGKANG IAITU HARAKAH (HARAMKAN!). KERAJAAN NEGERI SELANGOR DI BAWAH KHALED IBRAHIM SEKONYONG-KONYONGNYA KINI MEMBUKA RUANG SELUAS-LUASNYA KEPADA BUKAN BUMIPUTERA UNTUK MENDAPATKAN KUOTA BUMIPUTERA DALAM PEMBELIAN HARTANAH.

ANAK SUFI MAHU KITA SEMUA BERFIKIR BETAPA LICIKNYA DAPPIG CELAKA INI! MEREKA INI BIJAK BERNIAGA MALANGNYA PAS HANYALAH BIJAK URUSAN AGAMA (TIDAK DI JALAN YANG LURUS) TAPI FAKIR ILMUNYA DALAM BIDANG EKONOMI DAN PERNIAGAAN SEHINGGA ORANG BUKAN BUMIPUTERA KHUSUSNYA KAUM CHINA DAPPIG DAN INDIA HINDRAF BOLEH MENDAPATKAN PELEPASAN OTOMATIK UNTUK MEMILIKI HARTANAH KOUTA BUMIPUTERA SECARA MUDAH. PAS GAGAL MENGGUNAKAN SEOPTIMUMNYA ILMU AGAMA YANG MEREKA MILIKI DALAM BIDANG EKONOMI MENYEBABKAN MEREKA KIAN DITINGGAL ARUS ZAMAN SEDANGKAN ALLAH TIDAK PERNAH MENGHALANG PEMBANGUNAN.

BERHUBUNG DENGAN TAJUK AKHBAR INI, HARTANAH: SELANGOR TAK GADAI HAK BUMIPUTERA, ANAK SUFI INGIN BERTANYA ADAKAH RELEVAN ATAU SESUAIKAH TAJUK AKHBAR INI DENGAN ISI KANDUNGANNYA YANG JELAS MENUNJUKKAN BAHAWA HAK KUOTA BUMIPUTERA DILEPASKAN SECARA OTOMATIK KEPADA BUKAN BUMI SEKIRANYA TIDAK ADA PEMBELIAN DARIPADA BUMI YANG KEBANYAKANNYA DARI GOLONGAN SEDERHANA INI. 

YANG ANAK SUFI NAMPAK ADALAH PEMBANGKANG KHIANAT INI HANYA MENGAITKAN TAJUK DI ATAS DENGAN KENYATAAN LONGGAR DAN BODOH SERTA MEMPERBODOHKAN RAKYAT IAITU
Oleh itu, pemaju tidak boleh menjual kuota Bumiputera sesuka hati mereka kerana masih perlu merujuk kepada Kerajaan Negeri. Pelepasan hanyalah otomatik sekiranya Kerajaan Negeri gagal memberi jawapan dalam tempoh yang ditetapkan," jelasnya yang juga Adun Cempaka.
KENYATAAN BIUL SEPERTI INI JELAS MENUNJUKKAN MEREKA INI ADALAH PENIPU RAKYAT DAN CUBA MENEGAKKAN BENANG BASAH. SIAPA YANG BERKUASA DI SELANGOR? SIAPA DI BELAKANG KHALED IBRAHIM DAN ANWAR IBRAHIM? JADI ADAKAH SUSAH UNTUK MEREKA MENDAPATKAN PELEPASAN HAK? BERMAKNA JIKA KERAJAAN NEGERI TIDAK BERI JAWAPAN DALAM TEMPOH MASA YANG DITETAPKAN MAKA HAK SECARA OTOMATIK DIBERIKAN KEPADA PEMAJU UNTUK MENJUAL KUOTA BUMI KEPADA BUKAN BUMI. BEGINILAH STRATEGI YANG DIGUNAKAN OLEH GUAN ENG DIPENANG UNTUK MENGENYAHKAN ORANG MELAYU DI PUSAT BANDAR PENANG.

HM...ANAK SUFI YAKIN, SHAH ALAM YANG DULU GAH SEBAGAI BANDAR ANGGERIK KEPUNYAAN ANAK MELAYU AKAN JATUH KE TANGAN BUKAN MELAYU DAN AKHIRNYA MERANAPKAN TERUS IMPIAN SULTAN SELANGOR UNTUK MELIHAT SHAH ALAM SEBAGAI BANDAR YANG DIKUASAI MELAYU SECARA TOTALNYA. 

KEPADA ANAK SELANGOR ANAK SUFI BERTANYA, MASIH ADAKAH RASA CINTA PADA NEGERI KELAHIRAN ANDA? TEPUK DADA TANYALAH AQAL!

Hartanah: Selangor tak gadai hak Bumiputera
Aziz Muda   
KUALA LUMPUR, 10 Mac: Mekanisme pelepasan automatik kuota hartanah Bumiputera yang diumumkan oleh Kerajaan Negeri Selangor, baru-baru ini, tidak perlu dibimbangi pelbagai pihak kerana ia tidak akan menggadai kepentingan masyarakat Bumiputera.
Menurut peraturan baru itu, pelepasan secara automatik untuk kuota Bumiputera boleh diberikan apabila kemajuan projek di tapak sampai ke tahap 50 peratus, 75 peratus dan 100 peratus.
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan Negeri Selangor, Iskandar Abdul Samad (gambar) menjelaskan, walaupun automatik, pemaju perlu membuat permohonan kepada Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor (LPHS).
Menurut beliau, LPHS perlu memberi jawapan dalam masa 7 hari bekerja bagi setiap permohonan. Sekiranya pemaju tidak mendapat jawapan dalam masa yang ditetapkan, mereka akan mendapat pelepasan otomatik bagi peratus yang dibenarkan.
Katanya, pelepasan untuk tahap 50 peratus adalah 20 peratus dari jumlah baki kuota, untuk tahap 75 peratus adalah 30 peratus dari jumlah baki kuota dan untuk tahap 100 peratus adalah 30 peratus dari jumlah baki kuota.
"Jika pemaju masih tidak boleh menjual kuota Bumiputera 6 bulan selepas mendapat Sijil Layak Menduduki Bangunan, mereka boleh memohon untuk pelepasan bagi kesemua kuota Bumiputera mereka dari satu jawatankuasa khas," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.
Jawatankuasa tersebut, menurut beliau, dipengerusikan sendiri oleh Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan yang akan membuat keputusan dalam masa 14 hari bekerja dari tarikh permohonan itu.
"Oleh itu, pemaju tidak boleh menjual kuota Bumiputera sesuka hati mereka kerana masih perlu merujuk kepada Kerajaan Negeri. Pelepasan hanyalah otomatik sekiranya Kerajaan Negeri gagal memberi jawapan dalam tempoh yang ditetapkan," jelasnya yang juga Adun Cempaka.
Di dalam menyiapkan mekanisme pelepasan itu, Menteri Besar dan Exco-Exco Kerajaan Negeri telah beberapa kali bertemu dengan wakil-wakil pemaju (REHDA).
Katanya, ada pihak yang bertanya kenapa Kerajaan Negeri hanya mengadakan rundingan dengan REHDA kerana mekanisme itu bukan hanya memberi kesan kepada para pemaju sahaja, tetapi juga kepada masyarakat Bumiputera?
Mereka mempersoalkan kenapa Kerajaan Negeri tidak mengadakan rundingan khusus dengan mereka yang terlibat dalam  memperjuangkan nasib masyarakat Bumiputera seperti NGO-NGO, para profesional, ahli-ahli akademik dan individu-individu tersohor.
"Pada hakikatnya, Kerajaan Negeri sentiasa mengadakan engagement dengan mereka. Pandangan mereka tidak sama sekali disisihkan. Mekanisme baru ini mengambil kira pandangan semua pihak," jelas beliau.

1 comment:

Anonymous said...

Kl dulu kat shah alam takder Panggung wayang, takder kedai ekor tp tak lama lagi akan tumbuh melata.
Setia City Mall contohnya... akan ada berderet2 panggung wayang bila dibuka akhir thn ni atau awal thn depan.

Dibawah pimpinan PR, bumi yg dipijak Melayu kini milik org.