RAKAN PEJUANG

05 November 2010

PAS KECUNDANG DI GALAS KERANA TANAH???

Isu tanah antara faktor PAS terjejas di Galas
Hafiz Irwan   
GUA MUSANG, 5 Nov: PAS melihat masalah tanah antara faktor utama menyebabkan parti itu gagal mempertahankan Dun Galas pada pilihan raya kecil semalam.
Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman berkata, masalah tanah masih menjadi rungutan sebahagian rakyat dan mereka juga terpengaruh dengan dakyah yang disebarkan pihak lawan.
“Usaha kerajaan negeri menyelesaikan masalah tanah tidak difahami mereka. Sedangkan usaha ke arah menyelesaikan hak milik sedang dilakukan dan tentunya mengambil masa untuk diselesaikan.
“Keadaan menjadi tambah keliru kerana ada pihak membangkitkan pelbagai isu mengenai tanah biar pun penjelasannya mengenainya sudah diberi kerajaan negeri,” katanya di sini, malam tadi.
Selain itu juga faktor beberapa agensi kerajaan termasuk Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA), tentera dan  Rela yang berkampung di penempatan Orang Asal sejak 15 Oktober lalu menyebabkan pergerakan penduduk tempatan terbatas.
Malah katanya, agensi kerajaan pusat terbabit mengawal ketat pergerakan pihak lain yang memasuki penempatan berkenaan.
Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob sebelum ini memberitahu ketika kerajaan negeri menganjurkan program penyampaian surat peserta penempatan berkelompok kepada penduduk Orang Asal, agensi kerajaan terbabit membawa keluar sebahagian penduduk mengelakkan mereka hadir ke program terbabit.
Abdul Halim yang juga anggota parlimen Pengkalan Chepa berkata, kemerosotan juga berlaku terhadap pengundi Cina terutamanya di saluran pengundi muda.
Bagaimanapun katanya, pengundi di saluran satu dan dua masih kekal bersama PAS.
Manakala pengundi atas pagar pula dilihat lebih cenderung kepada BN sehingga menyebabkan banyak undi PAS terjejas.
“Isu pembangunan Ladang Rakyat juga menjadi isu di kalangan rakyat di mana ramai yang masih keliru,” katanya (HARAKAH ONLINE : 5 NOV.)
SEPERTI BIASA, SETIAP KALI KALAH, PAS AKAN MENYALAHKAN ORANG LAIN DI ATAS KEGAGALAN TERSEBUT. JARANG SEKALI PAS MELIHAT KELEMAHAN DIRI SENDIRI YANG MENJADI PUNCA KECUNDANG MEREKA. SEBENARNYA KEGAGALAN PAS MEMPERTAHANKAN GALAS BUKAN KERANA HAL TANAH SEMATA-MATA TETAPI KERANA RAKYAT GALAS MELIHAT PAS GAGAL MENTADBIR KELANTAN DAN KINI PULA SEDANG MENAMPAKKAN ARAH YANG TERPESONG DARIPADA MATLAMAT ASAL PERJUANGAN MEREKA.

RAKYAT GALAS BIJAK MENILAI MANA YANG TERBAIK UNTUK MEREKA. MEREKA TELAH MEMBERI PELUANG KEPADA PAS UNTUK MEMPERBAIKI KEHIDUPAN MEREKA NAMUN TERNYATA PAS GAGAL UNTUK MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB TERSEBUT. BUKAN SAHAJA RAKYAT DI DUN GALAS MALAH RAKYAT DI KAWASAN LAIN JUGA DAPAT MELIHAT PERJUANGAN PAS YANG KINI LEBIH BANYAK CONDONG KE ARAH POLITIK SEMPIT YANG MEMPERJUANGKAN NAFSU UNTUK KE PUTRAJAYA BERSAMA SAHABAT KAFIR HARBI MEREKA DAP LAKNATULLAH.

PEMIMPIN PAS TAHU BAHAWA DAP ITU MENENTANG ISLAM DAN MEMBAWA IDEOLOGI KOMUNIS DALAM PEMERINTAHAN NEGARA, PAS TAHU DAP HANYA MENGGUNAKAN AYAT AL-QURAN UNTUK MENARIK LEBIH RAMAI ORANG ISLAM MENYOKONG MEREKA SEDANGKAN MEREKA TIDAK BERIMAN DENGAN AYAT-AYAT ALLAH. PAS TAHU ORANG MELAYU ISLAM SEDANG DIHALAU DAN DIZALIMI OLEH GUAN ENG DI PULAU PINANG, MENIPU DAN TERUS MENIPU RAKYAT. PAS TAHU DAP HANYA MENGGUNAKAN MEREKA UNTUK MENDAPAT KUASA PENTADBIRAN UNTUK BERKUASA DI PUTARAJAYA. 

PAS TAHU DAP BERCADANG MELANTIK ORANG ISLAM SEBAGAI WAKIL BERTANDING UNTUK MEMUDAHKAN MEREKA MELANTIK INDIVIDU INI MENJADI MENTERI BESAR JIKA MENANG DI SESEBUAH NEGERI DI MANA INDIVIDU INI AKAN MENJADI BALACI MEREKA DAN MENGIKUT IDEOLOGI MEREKA KELAK.

PAS TAHU DAP TIDAK AKAN MEMBENARKAN PAS MENJALANKAN HUKUM HUDUD ATAU MELAKSANAKAN  UNDANG-UNDANG ISLAM SEPERTI DI NEGARA ARAB. PAS TAHU DAP SEDANG MEMBAYAR HARGA TANAH DI KELANTAN UNTUK DIDIRIKAN BANGUNAN DAN PERUMAHAN YANG MAHAL HARGANYA AGAR ORANG MEREKA BOLEH BERKEMBANG DI KELANTAN.

PAS TAHU SEMU ITU. TAPI KERANA KUASA, PAS DIAMKAN DAN SANGGUP MEMBOHONGI PENGIKUTNYA DENGAN MENYOROK DI SEBALIK NAMA AGAMA ISLAM DAN PERJUANGAN.

PAS TAHU SEMUA ITU. KINI RAKYAT JUGA TAHU APA YANG PAS TAHU. KESIMPULANNYA, PAS BUKANLAH PEJUANG ISLAM NAMUN HANYALAH MERUPAKAN PARTI POLITIK YANG MEMPERGUNAKAN ISLAM UNTUK KEPENTINGAN KELANGSUNGAN KUASA MEREKA BERSAMA DAP DAN PKR. 

RAKYAT SEMAKIN BIJAK MENILAI. SEMOGA ALLAH MENYELAMATKAN KITA DARIPADA CENGKAMAN DAP LAKNATULLAH.

No comments: