RAKAN PEJUANG

01 November 2010

5% ROYALTI PETRONAS TUNTUTAN KELANTAN UNTUK GALAS?

KITA TELAH MENDENGAR DAN MEMBACA PELBAGAI BERITA BERKAITAN DENGAN 5% BAYARAN TUNAI (YANG DISEBUT ROYALTI OLEH ANWAR DAN PAS) MERUPAKAN ISU YANG SERING DIMAINKAN OLEH PARTI PAS TERUTAMA DI KELANTAN. WALAUPUN TELAH DIPERJELASKAN BERKALI-KALI OLEH KERAJAAN BAHAWA ORDINAN 1969 ADALAH MASIH TERPAKAI.

KUALA LUMPUR: Kelantan tidak layak dalam tuntutan royalti minyak di luar perairan negeri itu kerana Ordinan (Kuasa-Kuasa Perlu) Darurat 1969 masih berkuat kuasa, kata seorang pengamal undang-undang.

Datuk Mohd Hafarizam Harun berkata, peruntukan 7 ordinan itu menetapkan sempadan negeri iaitu bumi negeri serta perairan wilayah negeri berkenaan sejauh tiga batu nautika yang diukur dari paras air surut.

Namun dua telaga minyak dipertikai Kelantan terletak di luar ‘kawasan’ itu. “Setahu saya Ordinan (Kuasa-Kuasa Perlu) Darurat 1969 itu masih kekal dan belum dimansuhkan kerajaan. Malah ada ordinan yang digubal pada ketika itu, seperti ESCAR (Peraturan-Peraturan Perlu (Kes-Kes Keselamatan) 1975), masih digunakan,” katanya kepada Bernama, semalam.

Beliau mengulas kenyataan bekas Ketua Menteri Sarawak, Tun Abdul Rahman Yakub yang menyokong pendirian Kerajaan Pusat bahawa kerajaan negeri tidak berhak menuntut royalti minyak kecuali ia dapat membuktikan perairan wilayah negeri itu melebihi tiga batu nautika.

Hafarizam berkata, ESCAR yang digunakan untuk mendakwa 29 anggota Al-Maunah pada 2000 yang merancang untuk mengkhianati negara dengan menentang kerajaan yang dipilih secara demokrasi, membuktikan peruntukan yang digubal ketika itu masih belum dimansuhkan.

“Keadaan adalah sebaliknya jika Kerajaan Negeri Kelantan dapat membuktikan secara dokumen bahawa peruntukan itu (Ordinan Darurat) sudah dimansuhkan mengikut nas-nas undang-undang,” kata Hafarizam.
Sebelum ini, Kelantan bertegas menuntut bayaran royalti berbilion ringgit, namun negeri itu didapati tidak layak mengikut peruntukan undang-undang sedia ada.

Dua telaga minyak dipertikai itu terletak di kawasan 150 batu nautika dari perairan Kelantan di Teluk Siam, Laut China Selatan, yang dibangunkan secara bersama Pihak Berkuasa Kawasan Pembangunan Bersama Malaysia-Thailand (MTJDA) sejak 1979.

Selain peruntukan Ordinan (Kuasa-Kuasa Perlu) 1969, Artikel 3 Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-undang Laut (UNCLOS) pula menyebut, perairan wilayah Malaysia diukur dari garis pangkal hingga ke kawasan tidak melebihi 12 batu nautika.

(DIPETIK DARIPADA BERNAMA)

PERSOALANNYA: APA HUBUNGAN DUIT PETRONAS DENGAN RAKYAT KELANTAN DI GALAS? KITA SEMUA BOLEH LIHAT DENGAN BEGITU NYATA SEKALI BETAPA PEMIMPIN PAS DI KELANTAN BERMAIN KATA DENGAN PEMBANGUNAN DI MANIK URAI TAPI SEHINGGA KINI MASIH BELUM ADA YANG DILAUNGKAN MENJADI KENYATAAN.
 TENGOK SAJA RUMAH-RUMAH DI MANIK URAI YANG MASIH BELUM TERBELA. MASIH LAPOK DAN DAIF SEPERTI JUGA RUMAH-RUMAH DI KEBANYAKAN KAWASAN DI NEGERI KELANTAN. RAKYAT KELANTAN PERLU DIBANTU. ADAKAH HANYA DENGAN WANG PETRONAS YANG DIHARAPKAN ITU SAHAJA YANG BOLEH MEMBANGUNKAN FIZIKAL UMMAH KELANTAN? TENGOK JUGA DI GALAS SENDIRI. MANA ADA PEMBANGUNAN YANG BOLEH DIBANGGAKAN OLEH PENDUDUK GALAS? 

MASJID PUN TIDAK MAMPU DIBINA OLEH PEMIMPIN PAS. PERGI LAH KE KELANTAN, CARILAH MASJID YANG CANTIK TERSERGAM. TIDAK ADA. IA BERBEZA DENGAN NEGERI YANG LAIN. DI TERENGGANU MISALNYA, MASUK SAJA SEMPADAN KELANTAN-TERENGGANU TELAH TERBINA SATU MASJID YANG CANTIK DAN BANDARNYA JAUH LEBIH TERSUSUN DARIPADA PEKAN MACHANG. 

ADAKAH WANG PETRONAS YANG DIHARAPKAN (DI MANA SECARA UNDANG-UNDANGNYA BUKAN HAK KELANTAN) MAMPU MENJANA KEHIDUPAN RAKYAT DI KELANTAN ATAU IA ADALAH ASET UTAMA UNTUK PEMIMPIN PR BERSUKA RIA MENGGUNAKAN WANG UNTUK KEPENTINGAN POLITIK MEREKA? 

PAS SELALU MAINKAN ISU BAHAWA UMNO KEJAM DAN MENGHKIANATI KITA RAKYAT MALAYSIA, TAPI SEBENARNYA MEREKA YANG MENGKHINATI RAKYAT TERMASUK RAKYAT KELANTAN SENDIRI. 
 
CUBA TANYA PADA PAS APA YANG MEREKA BUAT UNTUK BANGUNKAN RAKYAT KELANTAN? SERAMAI MANA PENIAGA2 NEGERI KELANTAN MAMPU MENGEMBANGKAN SAYAP PERNIAGAAN MEREKA HINGGA BOLEH MEMBUKA FRANCAIS KE LUAR NEGARA? BERAPA BANYAK PEMIMPIN PAS DIRIKAN MASJID? DIRIKAN SEKOLAH? 

TANYA PADA PEMIMPIN PAS SIAPAKAH YANG MENDIRIKAN SEKOLAH DI KELANTAN? SIAPA MENDIRIKAN HOSPITAL DI KELANTAN? SIAPA YANG MEMBERI BANTUAN BUKU TEKS DAN BANTUAN KEMISKINAN DI KELANTAN (KALAU BUKAN PEJABAT KEBAJIKAN MASYARAKAT), SIAPA YANG MEMBINA JALAN DI KELANTAN?DUIT SIAPA YANG MEMBOLEHKAN RAKYAT KELANTAN MENDAPAT UBAT PERCUMA ATAU PALING KURANG MEMBAYAR RM1 SAHAJA? SIAPA? 


PEMBINAAN SEKOLAH AGAMA FALAHIAH DI KOTA BHARU


TANYA PADA PAS ADAKAH KERAJAAN TIDAK PERNAH MENDIRIKAN SEKOLAH AGAMA DI KELANTAN? SIAPA YANG MENDIRIKAN PERUMAHAN PENDURUK RAKYAT TERMISKIN (PPRT). TANYA PADA MEREKA WAHAI RAKYAT KELANTAN! SEMUA ITU DUIT KERAJAAN YANG MEMERINTAH! APAKAH ITU KEZALIMAN? TIDAK CUKUPKAH UNTUK KITA RAKYAT KELANTAN? ADAKAH BILA KERAJAAN PAS DAPAT DUIT PETRONAS KITA RAKYAT KELANTAN BOLEH JADI KAYA?
bangunan sekolah yang dalam pembinaan.
didirikan oleh kerajaan BN untuk rakyat kelantan


TANYA PADA PAS DI MANA DUIT RAKYAT? DI MANA MEREKA SIMPAN? SEHINGGA SETIAP KALI KERAJAAN NEGERI NAK MENDIRIKAN MASJID TERPAKSA MEMINTA EHSAN DAN BANTUAN ORANG PERSEORANGAN YANG LAIN? MANA DUIT PERUNTUKAN YANG KERAJAAN BERIKAN PADA MEREKA UNTUK PERBELANJAAN RAKYAT KELANTAN? YANG PAS TAHU HANYALAH BERSELINDUNG DI SEBALIK TABIR AGAMA TANPA MEMBANGUN BERSAMA ISLAM. 

NIK AZIZ BUKAN MAKSUM, HADI AWANG BUKAN MAKSUM DAN ANWAR IBARAHIM? SENDIRI BOLEH FIKIR. SAYA MENGAJAK RAKYAT KELANTAN UNTUK BERFIKIR DEMI MASA DEPAN. LIHATLAH TERENGGANU YANG SEWAKTU BERADA DI BAWAH PENTADBIRAN PAS, KELIHATAN LESU DAN SUSAH KINI BERUBAH CORAK SEMAKIN MAJU DAN BERKEMBANG NAMUN TIDAK KURANG JUGA YANG LAHIR SEBAGAI HAFAZAN DAN HAFIZAH. 

WAHAI PENDUDUK GALAS DAN RAKYAT KELANTAN...JANGAN BIARKAN DIPERBODOHKAN OLEH PEMIMPIN PAS YANG KINI SEMAKIN HARI SEMAKIN RAKUS UNTUK MENGEJAR KUASA KE PUTRAJAYA. SEDANGKAN DALAM MANIFESTO PR, BUKAN NIK AZIZ ATAU HADI AWANG YANG AKAN MENJADI PM TETAP ANWAR YANG RAKUS DAN BANYAK MENGKHIANATI NEGARA ITU YANG MENJADI TUMPUAN UTAMA SEBAGAI PM JIKA PR MEMERINTAH. APATAH LAGI UNTUK MENJADIKAN NEGARA INI SEBUAH NEGARA ISLAM SEPENUHNYA DENGAN UNDANG-UNDANG HUDUD...TERNYAT ITU HANYA RETORIK/PERMAINAN KATA-KATA/OMONG-OMONG KOSONG. JANGAN SAMPAI BERPUTIH MATA ANAK CUCU KITA NANTI...

ISLAM BERKEMBANG BERSAMA UMNO DI NEGARA TERCINTA INI! ALLAH HU AKBAR!

1 comment:

Anonymous said...

ada ker kerajaan pusat bagi peruntukan kepada kelantan. kalau ada pun, bukan bg kerajaan negeri, bg kt umno kelantan..umno kelantan tu kan pembangkang..tak goti2 ker!!profesional ler!apa ke jadah !!!