RAKAN PEJUANG

03 November 2010

KOTA BAHRU MEMPAMERKAN KELEMAHAN TADBIR URUS PAS?

SETIAP HARI BILA KITA BACA HARAKAH, KITA AKAN MEMBACA PELBAGAI ISU YANG DIBANGKITKAN OLEH PR SEOLAH-OLAH MEREKA INI LAH YANG PALING BIJAK MEMERINTAH. KERAJAAN SEDIA ADA DIKRITIK SEHEBAT-HEBATNYA. APA SAJA YANG DIBUAT OLEH KERAJAAN SEMUA NYA BURUK DI MATA MEREKA. RAKYAT TERUS DISOGOK DAN DISUAP DENGAN BERITA-BERITA BURUK YANG MEROSAKKAN IMEJ UMAT ISLAM INI SENDIRI. 

KALAU SELALU SANGAT PAS MEMBAWA BERITA KEJAHATAN KERAJAAN, APAKATA KINI KITA TENGOK SATU PERSATU BETAPA LEMAHNYA PAS MEMERINTAH DI KELANTAN. 

DERETAN KEDAI YANG SUDAH LAMA DI KOTA BHARU


SELAMA 20 TAHUN MEMERINTAH, PAS GAGAL MENGURUS KELANTAN DENGAN BAIK. BANDAR KOTA BAHRU IAITU IBU NEGERI KELANTAN SENDIRI PUN TIDAK MAMPU DIBANGUNKAN SECARA OPTIMUM OLEH KERAJAAN PAS. TENGOK SAJALAH BANDAR INI YANG MASIH LAGI MEMPUNYAI BANGUNAN LAMA YANG TIDAK MAMPU DICAT DAN DICANTIKKAN OLEH MAJLIS DAERAH KOTA BAHRU. 
KEDAI DI KOTA BHARU YANG USANG
 DI IBU NEGERI KELANTAN
BUKAN SAJA TIDAK MAMPU UNTUK MENCANTIKKAN PEMANDANGAN DENGAN BANGUNAN YANG DICAT BARU, PENTADBIRAN LEMAH PAS JUGA HANYA MAMPU MENYEDIAKAN SATU BLOK BANGUNAN SAHAJA UNTUK PERHENTIAN BAS.

STESYEN BAS DI KOTA BHARU YANG HANYA 1 BLOK INI SAHAJA. PEMANDANGAN INI DIBAHAGIAN HADAPAN NAMUN DI BAHAGIAN BELAKANGNYA BOLEH DILIHAT BETAPA SESAK DENGAN BAS YANG BERSESAK DI JALAN YANG SEMPIT.

PERGI SAHAJA KE PERHENTIAN BAS KOTA BAHRU, KITA AKAN DAPAT MELIHAT DENGAN JELAS BAS EKSPRES YANG DILIHAT TIDAK TERSUSUN DAN NAMPAK BERSELERAK. KEMUDAHAN ASAS SEBEGINI PUN TIDAK MAMPU DISEDIAKAN OLEH PAS INIKAN PULA NAK MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN PENGANGKUTAN YANG LAIN.
BUKANKAH KOTA BAHRU ITU ADALAH IBU NEGERI KELANTAN?

SLOGAN "KOTA BHARU BERSIH" HANYA TINGGAL SLOGAN
SELAIN DARIPADA BANGUNAN YANG TERBIAR DAN TIDAK TERURUS, BANDAR KOTA BAHRU NI JUGA TIDAK BERSIH DAN TERDAPAT SAMPAH SARAP YANG DILETAKKAN DI MERATA TEMPAT KHUSUSNYA YANG ADA DERETAN KEDAI MAKAN. BUKAN SEKADAR DI KOTA BAHRU MALAHAN DI BEBERAPA DAERAH LAIN JUGA PENGURUSAN SAMPAH SARAP DILIHAT BEGITU TIDAK DITITIK BERATKAN OLEH KERAJAAN TEMPATAN PAS. ADAKAH ISLAM TIDAK MENGAJAR KEBERSIHAN? ADAKAH ISLAM HANYA SEKADAR HUDUD TANPA MELIHAT KEPADA ASPEK YANG LAIN? LIHAT SAHAJA GAMBAR-GAMBAR TERTERA DI BAWAH. WALAUPUN DILAUNGKAN KELANTAN BANDAR BERSIH NAMUN KELEMAHAN TADBIR URUS PAS DI KELANTAN SANGAT KETARA. SAMPAH BERADA DI MANA-MANA. WALAUPUN DI HADAPAN UITM MACHANG PUN SAMPAH BERSEPAH DAN BERSEPAI DI HADAPAN DERETAN KEDAI TERSEBUT. 


SAMPAH PUN TIDAK MAMPU DI URUS DENGAN BAIK
JIKA TADBIR URUS YANG SEBEGINI MUDAH PUN SUKAR UNTUK DILAKSANAKAN BAGAIMANA PAS NAK MEMERINTAH DAN MENJADI PEMERINTAH YANG BAIK? AGAKNYA HABIS SATU MALAYSIA NI PENUH SAMPAH MERATA-RATA. 

TESCO DAN MC DONALD ADALAH DUA PRODUK YAHUDI YANG PAS KAITKAN DENGAN APCO KINI WUJUD PULA DI KOTA BAHRU.
MUNGKIN ADA YANG MENCEBEK BILA MEMBACA PENULISAN NI. MUNGKIN ADA YANG KATA, KOTA BAHRU DAH SEMAKIN MAJU DENGAN PUSAT MEMBELI BELAH YANG BESAR SEPERTI GIANT DAN TESCO. TAMBAHAN PULA KINI SUDAH ADA MC DONALD, DAN A & W  (SEMUA YANG DIKATAKAN BERSUBAHAT DENGAN YAHUDI KINI DITERIMA DI KELANTAN) SEJAK BERKAWAN DENGAN DAP. NAMUN BARU-BARU NI PENTADBIRAN PAS YANG LEMAH DI KELANTAN TELAH DIPERINGATKAN OLEH PENIAGA-PENIAGA MELAYU AGAR JANGAN LAGI MEMBENARKAN PUSAT MEMBELI BELAH BEROPERASI DI KOTA BAHRU KERANA PASARAYA INI MENJEJASKAN PERNIAGAAN MEREKA. INI JUGA SATU BENTUK KELEMAHAN TADBIR URUS PAS. PAS TIDAK BIJAK MENGATUR STRATEGI UNTUK MEMBANTU PENIAGA KECIL UNTUK BERSAING DENGAN PASARAYA BESAR. TERNYATA PAS TIDAK BIJAK DALAM MEMPERKASAKAN EKONOMI ORANG MELAYU DI KELANTAN. RUMAH SEBEGINI BANYAK DIDAPATI DI KELANTAN. RAKYAT TIDAK DIBELA KERAJAAN KELANTAN
SELAIN ITU, SEPANJANG PERJALANAN DI KELANTAN KITA BOLEH MELIHAT DENGAN BEGITU JELAS SEKALI PEMANDANGAN RUMAH-RUMAH USANG YANG MASIH BERPENGHUNI YANG MEMBUATKAN KITA MENGGELENGKAN KEPALA BERKALI-KALI KERANA MELIHAT KEDHAIFAN HIDUP RAKYAT KELANTAN DI BAWAH PENTADBIRAN PAS. 

ITULAH SEBAB DAP SUKA BERKAWAN DENGAN PAS KERANA PAS MEMPAMERKAN KELEMAHAN DAN KEBODOHAN UMAT ISLAM. DAP TIDAK SUKA UMNO KERANA UMNO TELAH BERJAYA MEMBUKTIKAN KECEKAPAN UMAT NABI MUHAMMAD S.A.W DALAM PELBAGAI BIDANG POLITIK, SOSIAL DAN EKONOMI DAN MENGANGKAT MARTABAT UMAT ISLAM DI TEMPATNYA. 

WAHAI PEMIMPIN PAS, ISLAM BUKAN SEKADAR HUDUD TAPI CARA HIDUP YANG MENYELURUH TERMASUK KEBERSIHAN DAN KEJUJURAN DALAM SETIAP PERLAKUAN. APA YANG NAK DIBANGGAKAN DENGAN PAS? TEPUK DADA TANYA IMAN!

2 comments:

Daulah-alWatan said...

Nik Aziz bukan sahaja menganiaya rakyat Kelantan tetapi juga memperkudakan agama Islam yang dijadikannya sebagai alat politik untuk mengekalkan sokongan kepada PAS.

Kita yakin lama kelamaan masyarakat Kelantan akan terbuka minda mereka dan dapat melihat ddengan jelas bahawa PAS dan Nik Aziuz hanyalah pengkhianat yangt bertopengkan agama.

Ustaz2 PAS tidak takut melacurkan agama dan lidah mereka terlalu fasih menggunakan ayat2 quran dan hadis untuk menyedapkan telinga mendengar walaupun diiringi oleh fitnah yang sengaja direkacipta untuk tujuan politik.

Sesungguhnya PAS dan ustaz2 PAS melacurkan agama Islam untuk mendapat keuntungan politik yang tak membawa rakyat Kelantan kemana-mana pun.

Anonymous said...

tempat lain pun ada jugak..sekurangnya kelantan tak sampai bankrap seperti negeri2 bawah umno..harapkan subsidi kerajaan pusat jer..!!dh pitih tak cukup...