RAKAN PEJUANG

21 July 2011

PENGANUT PAS SILA PIKIR SIKIT TENTANG SENARIO NI!

SALAM...


ANAK SUFI NAK TAHU, APA PANDANGAN SAHABAT SEMUA MENGENAI PERKARA DI BAWAH.
SCENE 1:

AMBIGA TELAH PERJUANGKAN MURTAD DI KALANGAN UMAT ISLAM. AMBIGA AKAN MEMBELA MANA-MANA UMAT ISLAM MENUKAR AGAMA MEREKA. AMBIGA MENCABAR PERLEMBAGAAN NEGARA YANG MENAFIKAN HAK ORANG MELAYU ISLAM MENUKAR KE AGAMA LAIN


SCENE 2:
SEANDAINYA SI AMBIGA NI BUKA KEDAI. DI SEBUAH DESA YANG PENDUDUKNYA TERDIRI DARIPADA ORANG MELAYU. KEDAI AMBIGA ADALAH KEDAI RUNCIT MENJUAL BARANGAN YANG MURAH. DALAM MASA YANG SAMA ADA KEDAI LAIN YANG AGAK JAUH SIKIT. SEBAGAI UMAT ISLAM, ADAKAH ANDA AKAN PERGI KE KEDAI AMBIGA YANG TELAH MENYOKONG MURTAD TERSEBUT? APA HUKUMNYA MEMBELI BARANG DI KEDAI AMBIGA SEDANGKAN ADA KEDAI LAIN YANG BOLEH DIBELI?


SCENE 3:
SEANDAINYA, DALAM MESYUARAT DI DESA TERSEBUT, AMBIGA TELAH MENGAJAK MASYARAKAT DESA DI SITU UNTUK BERSAMANYA MELAKUKAN DEMONSTRASI AMAN MENENTANG KERAJAAN YANG DIKATAKAN ZALIM. DENGAN SEMANGAT YANG BERAPI-RAPI AMBIGA TELAH MEMINTA SEMUA ORANG MENGIKUT DIA DAN MENGANGKAT DIA SEBAGAI PEMIMPIN DEMONSTRASI TERSEBUT. 


NATIJAHNYA: MASYARAKAT DESA YANG AMAN INI TELAH BERPECAH DUA. SATU MENGAKUI KEPIMPINAN AMBIGA DAN SATU KUMPULAN LAGI MENENTANG AMBIGA KERANA AMBIGA NI MENYOKONG MURTAD DAN  ORANG KAFIR YANG MENYOKONG MURTAD DAN MEMPERSENDAKAN ISLAM (MEMPERTIKAI KENAPA ORANG ISLAM TAK BOLEH MASUK AGAMA LAIN) PERLU DIPERANGI.


SETAKAT ITU SAHAJA SENARIO YANG ANAK SUFI BERI. YANG LAIN SILA FIKIRKAN SENDIRI DENGAN AQAL DAN HUKUM.

SIAPAKAH YANG PERLU DIPERANGI WAHAI PENGANUT PAS? 

1 comment:

Anonymous said...

Puak2 Pas bukan peduli semua niee..depa baca Harakah je....depa tutup mata ..tutup tinge....org kampung saya panggil Pas Merekot ! makna nya tabole dirungkai2 lagi..merekottt !!