RAKAN PEJUANG

11 December 2011

AUTONOMI APA YANG MAHASISWA INGINKAN????????SALAM...

SISWA: ANAK KECIL BERMAIN API, TERBAKAR HATINYA.....

ITULAH PETIKAN YANG ANAK SUFI BACA DALAM HARAKAH DAILY.NET HARI INI. INTIPATI PENULISAN AKSI MAHASISWA PEDULI (AKSI) INI ADALAH DESAKAN YANG TIDAK SUDAH-SUDAH DARIPADA SEKELUMIT KECIL MAHASISWA UNTUK DIBERIKAN KUASA AUTONOMI (DALAM POLITIK?). DI AKHIR BICARA PENULISAN INI MENYEBUT:


“Kami mahu mengingatkan tangan-tangan yang tidak sepatutnya agar tidak  memandomkan minda mahasiswa sendiri dari terus matang dan mampu menilai serta menjadi agen perubahan sedangkan ‘anak kecil bermain api, terbakar hatinya yang suci’, begitu jugalah kami di pihak mahasiswa yang menginginkan perubahan,” ujarnya. 


APA YANG MEREKA INGINKAN SEBENARNYA? ANAK BANGSA LAIN BERLUMBA-LUMBA UNTUK MENGEJAR CGPA MELEBIHI 3.5, SEKELUMIT BILANGAN MAHASISWA INI MENDABIK DADA KONON MEREKA MEWAKILI SEBAHAGIAN BESAR PELAJAR UNIVERSITI INGINKAN PERUBAHAN. 


PERUBAHAN APA ANAK MUDA? PERUBAHAN AGAR NEGARA KITA INI DIPERINTAH OLEH DAP? DEBAT APA YANG KAMU INGINKAN? DEBAT POLITIK? TIDAK NAMPAKKAH MAHASISWA INI BAHAWA KITA TIDAK MAMPU HIDUP HANYA DENGAN BERDEBAT DAN BERHUJAH! MARUAH TIDAK AKAN TERJULANG HANYA DENGAN DEBAT! BUKANKAH DALAM ISLAM SENDIRI MELARANG KITA UNTUK BERDEBAT? 


BIJAK KAH MAHASISWA INI APABILA MEREKA TIDAK MAMPU MENILAI APA YANG TELAH BERLAKU DALAM DUNIA POLITIK KITA SEKARANG INI? TIDAK MAMPUKAH MEREKA MENILAI SIAPAKAH YANG BANYAK MEMPERJUANGKAN HAK ISLAM DAN MELAYU SEKARANG INI? SIAPAKAH YANG TELAH BERJAYA MENJALANKAN GERAKAN DI SELURUH DUNIA UNTUK MENANGKAP BUSH DAN BLAIR YANG TERANG-TERANG MEMUSUHI NEGARA ISLAM? SIAPA? ANWAR? ANWAR KE? ANWAR YANG KE SANA SINI BERCERAMAH DAN BERPIDATO UNTUK SIAPA? UNTUK NEGARA? UNTUK AGAMA? ATAU UNTUK TEMBOLOK DAN NAFSUNYA UNTUK MEMERINTAH? 


SIAPA LAGI? SIAPA YANG BERCAKAP TENTANG PERPADUAN UMAT? PAS? PAS KE? SIAPAKAH YANG TELAH MEMBAWA KEPADA MALA PETAKA YANG LEBIH TERUK KEPADA UMAT ISLAM SEKARANG INI? UMNO? UMNO KE YANG TIDAK MAHUKAN PENYATUAN UMMAH? UMNO KE YANG MENOLAK UNTUK BERGABUNG DENGAN PAS AGAR KITA KUAT UNTUK MENENTANG MUSUH ISLAM? SIAPA? PAS KE YANG BENAR-BENAR BERJUANG UNTUK ISLAM? LIHAT SAJA DI KELANTAN APA YANG TELAH BERLAKU SEJAK BERCINTA DAN BERNIKAH DENGAN DAP? GEJALA MAKSIAT MAKIN BERLELUASA! KEDAI ARAK SEMAKIN BANYAK DIBUKA! DAN YANG PALING UTAMA, PATUNG BUDHA LEBIH BANYAK DARIPADA MASJID DI SANA! ISLAM KE? BENARKAH MEREKA ISLAM?


SIAPAKAH YANG MEMBAWA INOVATIF DALAM PEMIKIRAN ANAK MUDA? SIAPA? ORANG PAS? ORANG PKR? JIKA TIDAK KERANA DAYA USAHA BN, PELAJARAN KAMU TIDAK SETARAF DENGAN PENDIDIKAN LUAR NEGARA! KALAU TIDAK USAHA BN, KAMU MUNGKIN TIDAK MAMPU UNTUK BELAJAR DI UNIVERSITI!


JANGAN SAMPAI SATU HARI NANTI, ANAK CUCU KAMU MENYANYIKAN LAGU INI DENGAN SAYU KERANA KESILAPAN KAMU DAN GENERASIMU ANAK MUDA!


ANAK KECIL MAIN API
TERBAKAR HATINYA YANG SEPI
AIR MATA DARAH BERCAMPUR KERINGAT
BUMI DIPIJAK MILIK DAP!!!!!!!!!

3 comments:

Anonymous said...

Sebenarnya anak-anak kecil ni tidak berpandukan Al-Quran. Sekiranya mereka mengambil Al-Quran sebagai panduan mereka akan tahu bahawa ayat pertama yang diturunkan oleh Allah kepada RasulNya ialah ayat "Iqra" iaitu membaca atau pun belajar. Makanya membaca ataupun belajar adalah lebih utama dari berpolitik sebab bila sesuatu kaum itu berilmu makanya tiada siapa yang dapat memperhambakan mereka.
Tetapi sekiranya sesuatu kaum itu tidak berilmu makanya dengan mudah lah mereka akan di perkudakan. Seperti apa yang berlaku kepada ahli-ahli PAS dan PKR sekarang ini.

matkilau selatan said...

bro ter sentuh tulisan kau ni... sungguh bermakna.... kepada anak muda yg masih bersekolah... masa untuk belajar kamu belajar bila dah habis belajar baru lah kamu buat apa kamu suka.... politik tak baik untuk masa kamu belajar kerana dia akan membuat kamu lupa tanggungjawab kamu sebagai pelajar..

matkilau selatan said...

bro ter sentuh tulisan kau ni... sungguh bermakna.... kepada anak muda yg masih bersekolah... masa untuk belajar kamu belajar bila dah habis belajar baru lah kamu buat apa kamu suka.... politik tak baik untuk masa kamu belajar kerana dia akan membuat kamu lupa tanggungjawab kamu sebagai pelajar..